La veritat és que la pausa de l’entrepà o descans de mitjana demà és una pràctica habitual en el dia a dia de molts llocs de treball, però el fet que sigui una cosa comuna durant la jornada no li atorga necessàriament la consideració de temps de treball.

Per tant, si tenim un accident durant aquest espai de temps dedicat al descans, dependrà de la consideració laboral o no d’aquesta pausa el que pugui ser considerat com a accident laboral.

Vegem en quins casos s’estableix per llei un període de descans, què succeeix si tens un accident durant aquestes pauses de l’entrepà i en quina situació pots trobar-te, per exemple, si teletreballes.

Quin tipus de jornades donen dret a la pausa de l’entrepà

L’Estatut dels Treballadors recull que s’haurà d’establir un període de descans no inferior a 15 minuts, sempre que la jornada diària continuada excedeixi de 6 hores. Ara bé, també s’especifica que serà considerat temps efectiu de treball quan així estigui establert en el conveni col·lectiu o el contracte de treball.

És a dir, que dependrà del tipus de jornada que tingui el treballador i del que s’estableix en el seu conveni col·lectiu el que els seus temps de descans siguin considerats com a temps de treball.

De les diferents jornades de treball que es contemplen (completa, a temps parcial, partida i contínua), tan sols quan es treballen 6 hores de forma continuada existeix l’obligació d’establir un descans mínim de 15 minuts, que en qualsevol cas haurà de venir reflectit en conveni.

Jornada completa

És la més habitual i es realitzen 40 hores setmanals distribuïdes en 8 hores diàries. En aquest cas, els treballadors poden tenir dret o no a la pausa de l’entrepà, si així ho estableix el seu conveni col·lectiu o contracte i si aquesta jornada es realitza de manera contínua o partida.

  • JORNADA PARTIDA: està relacionada amb els contractes a jornada completa i inclou una interrupció no retribuïda d’almenys una hora en la jornada laboral. Com en cap moment s’excedeixen les 6 hores de treball continuat, no existeix obligació d’establir un descans retribuït.
  • JORNADA CONTÍNUA: és també molt comú. Quan el treballador fa una jornada laboral contínua de 6, 7 o 8 hores, té dret a la pausa mínima de 15 minuts, que serà de mínim 30 minuts si el treballador té menys de 18 anys. Aquesta pausa serà considerada temps de treball.

Jornada parcial

Aquest tipus de jornada no podrà superar les 30 hores setmanals, però sí que pot donar lloc al fet que es desenvolupin 6 hores de forma continuada. Si és així, també caldria establir en conveni una pausa per a l’entrepà d’almenys 15 minuts.

En cas d’accident durant el descans, quan es considera accident de treball?

Doncs bé, aquest descans reconegut en les jornades continuades de 6 hores o més, serveix precisament per a recuperar-se del cansament acumulat i reduir els accidents de treball i, per aquesta raó, és considerat temps de treball.

Si tenim en compte que es considera accident laboral aquell que el treballador sofreixi amb ocasió o a conseqüència del treball que executi per compte d’altri, l’accident sofert durant el descans del treballador serà considerat accident laboral, sempre que aquest descans sigui considerat temps de treball.

A tenir en compte:

  • Correspon a l’ocupador la càrrega de la prova, si pretén desvirtuar la relació de causalitat entre el treball realitzat i l’accident o la lesió soferta.
  • En els accidents de treball, s’exigeix que les lesions se sofreixin durant el temps i el lloc de treball. Llavors, es considera accident laboral si estàs fora del teu lloc habitual de treball?
[/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Què succeeix si et trobes fora del teu lloc de treball?

Nombroses sentències consideren accidents de treball els esdevinguts en circumstàncies molt diverses: en vestuaris, aparcaments, en un passadís, en algun lloc del recinte de l’empresa, etc., amb la qual cosa no cal que el treballador es trobi en el lloc precís on executa la seva tasca professional.

Exemples d´alguns d’aquests tipus d’accidents de treball:

1.- Els que sofreixi el treballador en anar o en tornar del lloc de treball.

2.- Els que sofreixi el treballador amb ocasió o a conseqüència de l’acompliment de càrrecs electius de caràcter sindical.

3.- Els ocorreguts amb ocasió o per conseqüència de les tasques que, fins i tot sent diferents a les del seu grup professional, executi el treballador en compliment de les ordres de l’empresari o espontàniament en interès del bon funcionament de l’empresa.

4.- Els esdevinguts en actes de salvament i en uns altres de naturalesa anàloga, quan els uns i els altres tinguin connexió amb el treball.

En l’apartat de malalties, és interessant conèixer que també es consideren accidents de treball en alguns casos:

5.- Les malalties que contregui el treballador amb motiu de la realització del seu treball.

6.- Les malalties o defectes, patits amb anterioritat pel treballador, que s’agreugin a conseqüència de la lesió constitutiva de l’accident, etc.

Si sofreixes un infart o un ictus durant el descans, també es considera accident laboral?

En els casos de lesions cardíaques i cerebrals, s’atén especialment la presumpció de laboralidad i, per tant, es consideren accidents de treball, tret que l’ocupador aconsegueixi demostrar la falta de connexió amb el treball.

Tampoc el fet que siguin malalties de caràcter comú és un impediment perquè siguin considerades accidents de treball, ja que s’entén que les condicions de treball contribueixen a la producció d’aquestes.

I què passa si estàs teletreballant?

El temps de descans establert per a jornades de 6 hores d’ara endavant també és aplicable al teletreball i, per tant, els accidents ocorreguts durant el teletreball en aquests períodes de descans, haurien de ser considerats accidents de treball.

No obstant això, si ja el fet de teletreballar suposa algunes dificultats afegides en cas d’accident, serà doblement complicat que la mútua de treball reconegui com a accident laboral el produït en una pausa de l’entrepà, en la nostra pròpia casa.

Per tant, procura documentar tot de la forma més detallada possible, lloc i moment exacte, presa de fotografies, etc., i tingues en compte que no es reconeixen com a accident laboral les lesions produïdes per la manipulació d’un electrodomèstic o un ganivet, ja que són instruments aliens al treball.

CONSELL ONANDIA:davant la complexitat per a determinar la naturalesa d’aquesta mena d’accidents que poden produir-se en situacions no habituals, com pot ser un simple descans laboral, és important comptar amb l’assessorament d’un advocat especialista en accidents.

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Picto consulta ràpida
Consulta ràpida 24h
[/fusion_text]

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.

    5/5 - (1 vote)