El teletreball ha vingut per a quedar-se. Almenys, això cal suposar després de llargs mesos de pandèmia en els quals les empreses s’han vist obligades a instaurar-ho amb un èxit més que relatiu.

Però fer el treball d’oficina fora d’ella també comporta dificultats afegides. Per exemple, la catalogació dels accidents que pugui patir el treballador mentre està teletreballant. Provar que alguns d’aquests accidents són laborals serà més complicat per als treballadors que teletreballen.

Vegem què s’entén per teletreball i per accident laboral, i en quines circumstàncies un accident es pot considerar accident laboral produït en teletreball.

Alguns conceptes generals: teletreball i accident laboral

QUÈ ES CONSIDERA TELETREBALL?

El teletreball es defineix (segons el que es disposa en el Reial decret llei 28/2020) com la forma d’organització del treball conforme a la qual l’activitat laboral es presta en el domicili de la persona treballadora o en el lloc triat per aquesta, durant tota o part de la seva jornada, de manera regular i amb l’ús exclusiu o prevalent de mitjans informàtics.

QUAN ES PRODUEIX UN ACCIDENT LABORAL?

Segons s’extreu de la Llei General de la Seguretat Social, són constitutives d’accident de treball les lesions que pateixi un treballador en el lloc de treball i durant el temps de desenvolupament d’aquest.

D’una forma més àmplia, s’entenen per danys derivats del treball les malalties, patologies o lesions produïdes amb motiu del treball per compte d’altri.

Per tant, ha d’existir mal corporal causat per ferida, cop o malaltia (s’assimilen malalties psíquiques o psicològiques i les seves seqüeles) mentre el treballador presta els seus serveis per compte d’altri, i existir una relació causa-efecte: la lesió deriva del treball desenvolupat en el temps i lloc definits per a aquest.

Requisits que identifiquen l’accident laboral en teletreball

Es considera accident laboral si estic teletreballant i en la meva pausa per al cafè em cremo amb la cafetera? I si baix a comprar un recanvi per a la impressora i caic per les escales?

Tres qüestions determinants que poden suposar la diferència entre un accident de treball i un domèstic: el temps de treball, el lloc de treball i el tipus d’accident.

PREMISSA INICIAL DE L’ACCIDENT DE TREBALL
Partim de la idea que tots els accidents que ocorren durant la jornada laboral i en el lloc de treball es presumeixen com a accidents laborals.

Per tant, si el treballador teletreballa en la seva pròpia casa i s’accidenta mentre compleix la seva jornada, es presumirà, en principi, que es tracta d’un accident laboral. En cas de controvèrsia, correspondrà a l’empresa o a la Mútua d’Accidents de Treball demostrar que l’accident no és laboral.

No obstant això, no sempre és tan clar. Si l’accident es produeix fora del temps o lloc de treball (per exemple, quan es treballa fora del registre horari o se sofreix un infart per estrès laboral), serà el treballador el que hagi de demostrar que va ser causat pel treball.

Les Claus de l’Accident Laboral: Temps, Lloc i Tipus d’Accident

Per tant, cal provar que l’accident es produeix en temps de treball i en el lloc designat per al teletreball, i també que el tipus d’accident té relació amb la nostra activitat de teletreball.

Quan s’entén que l’accident es produeix en TEMPS de treball?

El temps de treball és el temps de prestació en el qual el treballador exerceix les tasques assignades per l’empresa al seu lloc de treball.

L’empresa haurà de portar un registre de la jornada laboral dels seus empleats, també en el cas d’aquells que teletreballen. Això no resulta tan senzill perquè és habitual que el teletrabajador presti els seus serveis en horari flexible.

No obstant això, aquesta autonomia per part del treballador en la distribució del seu temps de treball no ha d’afectar el registre de la seva jornada i, a més, ha de respectar els límits de jornada màxima i els temps de descans obligatoris.

Quan s’entén que l’accident es produeix en el LLOC de treball?

El lloc de treball és aquell en el qual es duen a terme les tasques laborals, i en el cas del teletreball sol coincidir amb el domicili particular.

Cal que el treballador i l’empresa especifiquin per escrit el lloc on es prestarà el treball, els serveis que s’utilitzaran i el lloc destinat a la pausa (l’equivalent a l’office del centre de treball).

Quin tipus d’accidents es consideren laborals?

Depenent de si guarda relació amb l’activitat laboral o no, el tipus d’accident i la lesió determinaran la seva consideració com a accident laboral.

Vegem uns exemples relacionats amb el teletreball:

ACCIDENT NO LABORAL:
Un treballador l’eina de treball del qual és l’ordinador es crema una mà amb una planxa de roba. Encara que l’accident es produeixi en temps i lloc de treball, no es considera accident laboral perquè l’eina amb la qual es produeix l’accident no guarda relació amb el seu acompliment laboral.

ACCIDENT LABORAL:
El treballador pateix un infart, un ictus, una caiguda o una sobrecàrrega elèctrica del seu equip de treball, dins de la seva jornada laboral i en el lloc de treball. Sí que té la consideració d’accident laboral.

Altres accidents propis del teletreball que també es consideren laborals:

ACCIDENT LABORAL IN ITÍNERE:
Un accident laboral in itineri es produeix quan l’empresa autoritza dos domicilis de treball diferents i el treballador s’accidenta de camí entre l’un i l’altre. També si el treballador pateix un accident de camí a una revisió mèdica establerta per l’empresa com a part del seu pla de prevenció de riscos.

ACCIDENT LABORAL EN MISSIÓ:
Si el treballador pateix un accident quan surt al carrer a comprar material precís per a la realització del seu treball, o bé si l’empresa li encarrega un desplaçament per a visitar a un client, per exemple.

ACCIDENT LABORAL EN PERÍODE DE DESCANS:
Atès que està establert un període de descans no inferior a quinze minuts per a tots els treballadors (també en el teletreball), els accidents ocorreguts en aquests períodes també són considerats laborals, si bé encara no existeix molta jurisprudència quant a aquesta mena d’accidents associats al teletreball.

Sigui com sigui la teva situació, si estàs teletreballant i has sofert un accident laboral i tens dubtes respecte a com actuar, posa’t en contacte amb nosaltres.

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Consulta rápida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.