Un accident múltiple! Potser no ho has sofert mai, però és molt possible que ho hagis presenciat. Una col·lisió múltiple o xoc en cadena és un accident bastant comú en zones urbanes amb semàfors i en les clàssiques retencions d’accés en vies interurbanes. Es diu que estem davant un xoc múltiple quan en l’accident es troben involucrats tres o més vehicles.

Dues coses podem destacar d’aquesta mena d’accidents: una, que la causa més comuna és l’excés de velocitat o la falta de distància de seguretat, i dues, que en moltes ocasions resulta molt complicat establir les responsabilitats, qui ha xocat primer?, de qui és la culpa?, a qui reclamo?

En vista d’aquest panorama, reclamar una indemnització si has sofert danys personals o materials en un accident múltiple pot convertir-se en un calvari. De fet, es tracta d’un dels sinistres més problemàtics perquè sol involucrar a diferents companyies, molts vehicles (a vegades més de 50) i diferents tipus de danys.

Mesures a prendre si estàs involucrat en accident en cadena

Després dels primers moments lògics de confusió, és important adoptar una sèrie de mesures immediates:

  • Pren les mesures de seguretat habituals en cas d’accident, és a dir, col·loca’t l’armilla reflectora i, si ets l’últim de la cadena, senyalitza el lloc de l’accident.
  • Independentment de l’abast aparent dels danys, telefona a emergències perquè es personi la Policia i pugui aixecar un atestat.
  • Si hi ha testimonis presencials (poden ser altres conductors que ho hagin presenciat, implicats o no), pren les seves dades per a futurs testimoniatges davant les asseguradores o, de complicar-se l’assumpte, davant els tribunals.
  • Signar parts amistosos en el moment –almenys amb aquells conductors que tinguin clara la situació– també pot evitar futures complicacions amb les companyies d’assegurances. Et recomanem prendre totes les dades dels conductors i vehicles implicats, anotar matrícules i fer fotografies amb el mòbil.

En una col·lisió en cadena, qui té la culpa?

El Reglament General de Circulació estableix que tot conductor ha de respectar una distància de seguretat amb el vehicle que circula davant d’ell; això és una cosa que tots els conductors aprenem amb el carnet, per tant, no ha d’estranyar-nos que un conductor sigui considerat culpable d’una col·lisió quan ha impactat a un altre vehicle per no mantenir aquest espai reglamentari.

No obstant això, en els xocs en cadena, res és tan clar, moltes vegades les situacions sobrevenen per culpa d’altres vehicles i determinar aquesta culpa comporta molt treball de recerca i moltes tramitacions.

Situacions que es poden donar en els xocs en cadena

Aquestes són algunes situacions clàssiques de xocs en cadena que ens donen una mesura de la complexitat d’aquestes col·lisions:

XOC A TRES EN CIRCULACIÓ/DOS CULPABLES: vehicle que et xoca per darrere, mentrestant, al seu torn, un tercer vehicle li colpeja a ell també per darrere. Responsabilitats: el segon vehicle t’indemnitzarà a tu i el tercer vehicle li indemnitzarà a ell.

XOC A TRES EN SEMÀFOR/UN CULPABLE: et detens darrere d’un altre vehicle en un semàfor o pas de vianants i el vehicle que va darrere teu et xoca desplaçant-te cap endavant; en conseqüència, el teu vehicle colpeja al primer. Responsabilitats: el vehicle que et colpeja a tu primer us indemnitzarà a tots dos.

XOC A TRES AMB INFRACCIÓ/DOS CULPABLES: un vehicle se salta un stop i et colpeja i, a causa d’aquest xoc, el que circula darrere teu et xoca també. Responsabilitats: culpable és el cotxe que se salta l’stop, però també el que circula darrere de tu sense guardar la distància de seguretat. Aquest tipus de casos són problemàtics perquè caldrà establir el percentatge de responsabilitat de cadascun per a indemnitzar els danys.

Tipus d’accidents de trànsit en cadena: col·lisió per abast, abast per llançament i doble abast posterior

El Comissariat Europeu de l’Automòbil (CEA) diferència els següents suposats:

  • En l’abast per llançament (quan un primer vehicle colpeja a un altre i aquest, per inèrcia, provoca danys en un tercer vehicle situat davant d’ell), el responsable és el conductor del primer vehicle i la seva companyia asseguradora serà l’encarregada de fer front a les despeses.
  • En el conegut com a doble abast posterior (un vehicle frena o es deté i el de darrere no reacciona amb rapidesa, xocant amb el primer, al mateix temps que un tercer vehicle impacta per darrere contra el segon vehicle per aquesta mateixa raó), s’apliquen les regles de la col·lisió per abast, segons les quals, cada vehicle que ha impactat al següent es fa càrrec dels danys causats i propis.

Reclamació d’indemnització en un accident de trànsit en cadena

Per a reclamar una indemnització en un accident múltiple en cadena, hauràs de fer constar que no ets el culpable de l’accident i, a més, ha de quedar clara la dinàmica del sinistre mitjançant l’atestat de trànsit.

Cal subratllar que, si bé els responsables d’un sinistre múltiple no tenen dret a reclamar indemnització, sí que pots fer-ho si ets ocupant del cotxe que va provocar l’accident i has sofert danys.

INDEMNITZACIÓ PER DANYS PERSONALS:: es contemplen totes les lesions físiques i psicològiques que puguin sofrir les persones afectades per l’accident. Hauràs d’aportar informes mèdics i proves per a justificar lesions i seqüeles. Si no existeix un responsable clar, les asseguradores solen pactar una concurrència de culpes.

INDEMNITZACIÓ PER DANYS MATERIALS:: per a reclamar el perjudici econòmic i el total dels danys que hagi sofert el vehicle a conseqüència de l’accident, la responsabilitat del sinistre ha de ser clara. Les companyies d’assegurances treballen mitjançant acords per a tractar d’agilitzar el procés de reclamació.

Què pot passar amb la teva indemnització?

  1. Que la reclamació es compliqui perquè hi ha molts intervinents, la companyia assegura a diversos dels implicats, els teus danys siguin lleus, etc.
  2. Que no sigui possible determinar qui ha colpejat primer.
  3. Que com no saps com calcular la indemnització, et facin una oferta inferior a la que et correspon.

CONSELL ONANDIA: quants més vehicles intervinguin en un accident d’aquest tipus, més difícil pot ser reclamar danys i perjudicis. Cerca l’assessorament legal d’un advocat especialitzat en accidents per a evitar que la teva reclamació fracassi.

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Consulta rápida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.