L’excepcional situació en la qual ens trobem, motivada per la Covid-19, ha fet que enguany ens enfrontem a l’estiu més atípic de les nostres vides.

Alguns us quedareu a casa en resposta a la pandèmia, d’altres buscareu refugi estival al poble i molts haureu optat per un destí vacacional dins de les nostres fronteres  improvisat en l’últim moment, on la naturalesa i l’absència d’aglomeracions siguin les protagonistes.

En qualsevol cas, els desplaçaments seran enguany més escassos i curts que de costum, encara que, això sí, tindran el vehicle propi com a gran aliat enfront dels mitjans de transport compartits.

Segons la DGT, de moment, s’ha registrat un 20% menys de desplaçaments que en el mateix període de l’any passat, predominant les sortides de cap de setmana o de curta durada, així com els desplaçaments d’anada i volta en el dia a llocs pròxims a les ciutats.

Llavors, aquest estiu podem baixar la guàrdia al volant? En absolut, més que mai, devem extremes les precaucions i, per descomptat en carretera usar cinturó i màscara en el cotxe.

Conducció responsable

Avui més que mai, aposta per una conducció responsable. Cert és que les nostres carreteres no s’han inundat de turismes i autobusos estrangers, també que no tothom viatjarà aquest estiu, però els qui optin per sortir de casa faran ús del cotxe propi més que mai amb la finalitat d’evitar contagis.

De fet, la demanda de caravanes de lloguer i furgonetes per al període estival s’ha vist enfortida, com també ha ocorregut amb allotjaments turístics individuals com a apartaments, cases rurals o bungalows.

Dit això, extremar les precaucions al volant ha de ser una prioritat en els desplaçaments per carretera.

L’ús de dispositius de seguretat com el cinturó o el casc i el respecte a la distància entre vehicles i dels límits de velocitat no són una opció, sinó una obligació per als qui tenen a la seva mà el benestar físic propi, de les seves famílies i de la resta de ciutadans i ciutadanes que transiten per les vies espanyoles.

La seguretat viària requereix de la nostra col·laboració i responsabilitat, perquè com ha quedat demostrat enfront de la Covid-19, protegint-nos a nosaltres mateixos usant màscara en el cotxe estarem protegint als altres.

És obligatori portar màscara en el cotxe?

Si mai oblides el cinturó de seguretat, enguany, en vacances, usa la màscara. Aquest és el consell que podem donar-te per a un estiu segur, perquè puguis gaudir d’aquestes merescudes i anhelades vacances sense riscos ni per a tu ni per als teus.

A la seguretat viària hem de sumar la nostra resposta ciutadana enfront de la malaltia del coronavirus, per respecte, per solidaritat i perquè ningú vol emmalaltir durant les vacances ni fer que els altres emmalalteixin. Al cap i a la fi, bastant dura ha estat la primavera com per a espatllar l’estiu. Si tots respectem escrupolosament un grapat de mesures higièniques de la mateixa forma que respectem les normes viàries, podrem continuar gaudint d’un període estival si bé atípic, almenys fora de la rutina i de la llar. Però és obligatori portar màscara en el cotxe?

  1. No és necessari portar la màscara en el cotxe quan es viatja sol, per a menors de 6 anys o quan tots els ocupants del vehicle pertanyen al mateix habitatge. Però, encara que no sigui obligatòria, usa la màscara quan no puguis mantenir la distància de seguretat respecte a altres persones o viatges en el mateix cotxe amb persones que no conviuen sota el teu mateix sostre.
  2. Si viatges amb cotxe amb persones amb la qual no comparteixes domicili, a més d’usar la màscara, renova l’aire cada cert temps baixant les finestretes i si et sents més cansat o cansada del normal, para en un lloc habilitat, respira profund, refresca’t i descansa.
  3. Si accedeixes a una àrea de servei, no et treguis la màscara i intenta mantenir la distància de seguretat respecte a empleats, empleades i altres conductors i viatgers. Renta’t les mans abans i després d’accedir a serveis d’ús comú o productes a la venda, si no tens on fer-ho, utilitza hidroalcohol o utilitza guants, la higiene de mans és fonamental enfront del coronavirus.

Per a finalitzar, només ens queda desitjar-vos un feliç viatge i apel·lar a la vostra prudència, responsabilitat i col·laboració, perquè han de continuar sent elements clau no sols en les carreteres, sinó en la nostra lluita de tots contra la pandèmia.

Bones vacances!

5/5 - (1 vote)