A les grans ciutats, tota nova normativa que s’aprova amb la finalitat de regular el trànsit rodat o l’ús de la via pública per part dels diferents agents o usuaris implicats acaba provocant una gran polèmica que no deixa indiferent a ningú. La ciutat de Barcelona, ​​com és de suposar, no és diferent. I és que, la decisió de l’Ajuntament barceloní de limitar l’ús dels patinets i “segways” per la ciutat ha sigut el tema de discussió d’aquest inici d’estiu.

La raó que l’Ajuntament hagi decidit impulsar aquesta mesura pionera ha estat evitar accidents i resoldre els problemes de convivència suscitats darrerament entre aquests moderns vehicles, coneguts com “vehicles de mobilitat personal” (VMP), i els vianants, ciclistes i mitjans tradicionals de desplaçament (motoritzats o no) que han vist com el nombre creixent de VMP i cicles de més de dues rodes començaven a proliferar aliens a un marc legal concret, sobretot als lligats a una activitat econòmica com el turisme.

Així, i donat l’augment de queixes i accidents, el consistori ha decidit posar fi al buit legal que regnava fins a la data amb una normativa que implica noves obligacions als que es desplacen de forma assídua amb aquest tipus de vehicles així com certes restriccions d’ús a les zones més turístiques de la ciutat.

Detalls de la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles

El text municipal introdueix una nova classificació per a tots aquests vehicles així com drets i obligacions específics per a tots ells. Aquestes són algunes de les normes:

-Aquells que circulin a menys de 20 quilòmetres per hora, tinguin capacitat per a una sola persona i pesin menys de 25 quilos (plataformes amb motor, rodes elèctriques i patinets elèctrics petits) podran circular pel carril bici, parcs públics i carrers de plataforma única . Si l’ús dels mateixos respon a una activitat comercial o turística, portaran aquesta identificació (Categoria A).

-Els VMP que no excedeixin als 30 quilòmetres per hora i no superin als 50 quilos ( “segways” i patinets elèctrics grans) podran circular pel carril bici, parcs públics, carrers de plataforma única i la calçada de carrers amb velocitat limitada a 30 quilòmetres hora. Com els anteriors, si l’ús dels mateixos respon a una activitat comercial o turística, portaran aquesta identificació (Categoria B).

Els cicles de més de dues rodes que arribin, com a màxim, als 45 quilòmetres per hora i als 300 quilos de pes podran circular com una bicicleta si són per a ús personal, per carril bici (si aquest és ample), carrers de plataforma única i calçades que no registrin gran afluència de trànsit si s’utilitzen per a transport turístic de passatgers, i per carril bici, carrers de plataforma única, vies limitades a 30 quilòmetres per hora, voreres de més de 4,75 metres únicament per a càrrega i descàrrega quan sigui utilitzats per al transport de mercaderies. En aquest apartat entrarien els vehicles elèctrics amb més de dues rodes com els bici-taxi o les bicicletes amb passatgers o cistella per distribució de mercaderies (Categories C0, C1 i C2) .

A part, tots els usuaris d’aquest tipus de vehicles hauran de portar casc, tenir una assegurança i una edat mínima per conduir de 16 anys, 18 si transporten persones. L’ordenança, també, estableix una sèrie de sancions per infracció i rutes prefixades per les quals serà obligatori circular en determinats casos.

Un altre detall important és el que pertoca a l’aparcament d’aquests vehicles, ja que queda limitat als llocs específicament destinats per a ells o per a les bicicletes. Está prohibit encadenar-los a fanals, arbres, marquesines, etc, així com deixar-los al mig de la vorera de manera que dificultin el pas dels vianants.

Trobareu més informació sobre la nova normativa aquí

Si malgrat aquestes restriccions pateixes un accident o atropellament a Onandia Advocats de Barcelona aclarirem tots els teus dubtes, fes la teva consulta totalment gratuïta el més aviat possible.

Ramon Onandia (Advocat expert en accidents 934.881.125)

Font de la imatge: Hibridoselectricos.com