A les grans ciutats, tota nova normativa que s’aprova amb la finalitat de regular el trànsit rodat o l’ús de la via pública per part dels diferents agents o usuaris implicats acaba provocant una gran polèmica que no deixa indiferent a ningú. La ciutat de Barcelona, ​​com és de suposar, no és diferent. I és que, la decisió de l’Ajuntament barceloní de limitar l’ús dels patinets i “segways” per la ciutat ha sigut el tema de discussió d’aquest inici d’estiu.

La raó que l’Ajuntament hagi decidit impulsar aquesta mesura pionera ha estat evitar accidents i resoldre els problemes de convivència suscitats darrerament entre aquests moderns vehicles, coneguts com “vehicles de mobilitat personal” (VMP), i els vianants, ciclistes i mitjans tradicionals de desplaçament (motoritzats o no) que han vist com el nombre creixent de VMP i cicles de més de dues rodes començaven a proliferar aliens a un marc legal concret, sobretot als lligats a una activitat econòmica com el turisme.

Així, i donat l’augment de queixes i accidents, el consistori ha decidit posar fi al buit legal que regnava fins a la data amb una normativa que implica noves obligacions als que es desplacen de forma assídua amb aquest tipus de vehicles així com certes restriccions d’ús a les zones més turístiques de la ciutat.

Detalls de la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles

El text municipal introdueix una nova classificació per a tots aquests vehicles així com drets i obligacions específics per a tots ells. Aquestes són algunes de les normes:

-Aquells que circulin a menys de 20 quilòmetres per hora, tinguin capacitat per a una sola persona i pesin menys de 25 quilos (plataformes amb motor, rodes elèctriques i patinets elèctrics petits) podran circular pel carril bici, parcs públics i carrers de plataforma única . Si l’ús dels mateixos respon a una activitat comercial o turística, portaran aquesta identificació (Categoria A).

-Els VMP que no excedeixin als 30 quilòmetres per hora i no superin als 50 quilos ( “segways” i patinets elèctrics grans) podran circular pel carril bici, parcs públics, carrers de plataforma única i la calçada de carrers amb velocitat limitada a 30 quilòmetres hora. Com els anteriors, si l’ús dels mateixos respon a una activitat comercial o turística, portaran aquesta identificació (Categoria B).

Els cicles de més de dues rodes que arribin, com a màxim, als 45 quilòmetres per hora i als 300 quilos de pes podran circular com una bicicleta si són per a ús personal, per carril bici (si aquest és ample), carrers de plataforma única i calçades que no registrin gran afluència de trànsit si s’utilitzen per a transport turístic de passatgers, i per carril bici, carrers de plataforma única, vies limitades a 30 quilòmetres per hora, voreres de més de 4,75 metres únicament per a càrrega i descàrrega quan sigui utilitzats per al transport de mercaderies. En aquest apartat entrarien els vehicles elèctrics amb més de dues rodes com els bici-taxi o les bicicletes amb passatgers o cistella per distribució de mercaderies (Categories C0, C1 i C2) .

A part, tots els usuaris d’aquest tipus de vehicles hauran de portar casc, tenir una assegurança i una edat mínima per conduir de 16 anys, 18 si transporten persones. L’ordenança, també, estableix una sèrie de sancions per infracció i rutes prefixades per les quals serà obligatori circular en determinats casos.

Un altre detall important és el que pertoca a l’aparcament d’aquests vehicles, ja que queda limitat als llocs específicament destinats per a ells o per a les bicicletes. Está prohibit encadenar-los a fanals, arbres, marquesines, etc, així com deixar-los al mig de la vorera de manera que dificultin el pas dels vianants.

Trobareu més informació sobre la nova normativa aquí

Si malgrat aquestes restriccions pateixes un accident o atropellament a Onandia Advocats de Barcelona aclarirem tots els teus dubtes, fes la teva consulta totalment gratuïta el més aviat possible.

Ramon Onandia (Advocat expert en accidents 934.881.125)

Font de la imatge: Hibridoselectricos.com

 

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Consulta rápida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.