Per desgràcia, els accidents amb bicicleta són més habituals del que ens agradaria pensar. Passen cada dia, a la carretera i a les vies urbanes.

Patir un accident amb bicicleta està a l’ordre del dia, sobretot si ens desplacem diàriament en grans ciutats com Barcelona on la cultura de l’ús del vehicle a motor per cobrir petits trajectes està molt assentada, d’aquí la importància de conèixer els nostres drets com a usuaris de les dues rodes.

Indemnitzacions per patir un accident de bicicleta

Si l’accident el causa un cotxe, furgoneta, camió o moto haurem de cridar immediatament al cos i força de seguretat de l’estat competent en la matèria i després acudir als serveis sanitaris, doncs a més de necessitar l’atestat, haurem de presentar l’informe d’urgències i la baixa laboral sempre que procedeixi.

L’asseguradora del causant del sinistre haurà de fer-se càrrec de la indemnització corresponent a la durada de la baixa laboral, les despeses mèdiques derivades de les lesions contretes pel ciclista (tractament, rehabilitació…). En aquest últim cas, si l’asseguradora es nega a pagar, sempre podrem emprendre una demanda per la via penal.

Si l’accident es deu al mal estat de la carretera, deficiències en la senyalització vial o absència d’elements de seguretat, la responsabilitat recaurà sobre l’Administració responsable d’aquesta via, i serà a aquesta institució (Ajuntament, Diputació, etc.) a qui hàgim de dirigir la nostra reclamació en concepte de danys materials i físics. Igual que en l’anterior, convindrà cridar a la policia i als serveis sanitaris.

En el cas que l’accident sigui provocat per un altre ciclista, aquest haurà de fer front amb la seva assegurança a la indemnització, igual que si conduís un vehicle a motor, d’aquí la importància de comptar amb una pòlissa de responsabilitat civil. Algunes assegurances de la llar cobreixen aquests casos, per la qual cosa convé revisar el nostre contracte si anem a sortir amb bicicleta a la carretera.

I si l’accident és només culpa vostre com a conseqüència d’una distracció, error, etc., el millor és que tingueu al vostre nom una pòlissa que us cobreixi en situació de sinistres.

En els tres primers supòsits, en els quals hi ha altres persones implicades en l’accident de bicicleta, a més de l’atestat i l’informe sanitari, seria bona idea obtenir el testimoni de terceres persones que hagin presenciat el sinistre, de tal manera que puguin aportar el seu testimoni en cas de litigi amb l’asseguradora per la indemnització derivada dels danys soferts.

Si has si has patit un accident amb bicicleta a Onandia Advocats de Barcelona aclarirem tots els teus dubtes sobre com reclamar la màxima indemnització per accident amb bicicleta. Fes la teva consulta totalment gratuïta al més aviat possible.

 

Ramón Onandia