Alguns de vosaltres estareu immersos en les vostres vacances d’estiu i altres, a punt de assaborir-les, així que, des de Onandia Advocats d’Accidents de Trànsit, volem aprofitar l’ocasió per desitjar-vos unes bones i merescudes vacances estivals, però, sobretot, per llançar un missatge de prudència, i és que, les carreteres espanyoles registraran aquest any més de 89 milions de desplaçaments, una xifra gens menyspreable davant la qual hem d’actuar amb cautela.

Sabem que, per a tu, el més important és aquest temps d’oci en companyia dels que més estimes, per això volem donar-te algunes recomanacions que t’ajudaran a viatjar amb total seguretat. Perquè gaudir de les teves vacances d’estiu sense preocupar-te de res més que de la teva felicitat i la dels que viatgen amb tu no té preu.

Consells abans de sortir a la carretera aquest estiu:

-La documentació. ITV, assegurança, permís de circulació …, comprova que tota la teva documentació i la del teu vehicle estan en regla a Espanya, o al país que vas a viatjar, si és que surts a l’estranger.

-El mitjà de transport. Posa a punt el teu vehicle, cotxe, moto, autocaravana, etc., des dels pneumàtics fins al sistema d’aire condicionat. Que un professional revisi tots els elements mecànics i electrònics abans de posar-te en marxa.

– La ruta. Planifica al detall la ruta que faràs: si hi ha vies de pagament, carreteres alternatives, si has de conduir per ports de muntanya o túnels, si trobaràs al camí àrees de servei, bencineres, etc., així com l’estat de la circulació. Només d’aquesta manera evitaràs sorpreses desagradables. També és bona idea calcular una ruta alternativa per si trobes trànsit dens o talls per obres o accidents en el trajecte principal.

– Dispositius. GPS, smarthphones …, qualsevol tipus de dispositiu electrònic que ens ajudi a calcular la nostra ruta en carretera serà benvingut, però, recomanem encaridament portar sempre en el nostre vehicle un mapa físic de carreteres actualitzat, podríem quedar-nos sense bateria, sense dades a l’estranger o extraviar el nostre telèfon mòbil, i un mapa sempre ens ajudarà a trobar el nostre destí.

-Podria semblar una obvietat, però vistes les dades de sinistralitat i la taxa d’alcoholèmia o drogues detectada en els implicats en accidents de trànsit no podem fer res més que recordar-ho una vegada més: prohibit prendre alcohol, i molt menys drogues. Compte també amb els medicaments, llegeix atentament el prospecte o consulta al teu metge o farmacèutic sobre la compatibilitat dels medicaments amb la conducció .

-La càrrega. El normal en aquestes dates és viatjar amb excés d’equipatge. Evita-ho per tots els mitjans, recorda la quantitat de coses que vas portar l’any passat i les poques que vas utilitzar al teu lloc de destí. Prioritza i, sobretot, ajusta la càrrega al volum i característiques del teu vehicle i a la normativa. Un habitacle ple de bosses de viatge podria convertir-se en un parany mortal en cas d’accident.

-Avaria o sinistre. Assegura’t de portar amb tu tot el necessari davant de qualsevol imprevist: armilla reflectant, triangles, un gat, roda de recanvi o set de reparació de pneumàtics, etc .; porta sempre aigua i una mica de menjar a l’interior de l’habitacle, podries veure’t embolicat en un embús quilomètric, no oblidis accessoris molt útils com una manta, una llanterna, dispositius electrònics carregats degudament, etc.

I un cop a la carretera: respecta les normes de trànsit, especialment, els límits de velocitat i la distància de seguretat; condueix amb cautela, utilitza sempre el cinturó i sistemes de retenció infantil, descansa cada dues hores o 200 quilòmetres, hidrata’t, en cas d’avaria, pren les precaucions necessàries (armilla reflectant, triangles, etc. per si has d’estacionar a la calçada), no badis amb la ràdio, el GPS o en encendre una cigarreta, però, sobretot, no tinguis pressa, recorda: Aquestes vacances … .Despacito!

  (Advocat expert en accidents de trànsit 934 881 125)