Quan es practica un esport com l’esquí, la persona que el practica ha d’assumir que està realitzant, de manera voluntària, una activitat que comporta un risc afegit i, com a tal, accepta les implicacions.

No obstant això, també és veritat que tots tenim dret a practicar l’esquí en un lloc on s’hagin pres les mesures de seguretat necessàries, incloent la senyalització pertinent, i en el qual les activitats estiguin degudament supervisades i gestionades.

En cas de patir un accident esquiant, és important saber com actuar i com s’establiran les responsabilitats, per si fos exigible alguna indemnització.

Quan podràs reclamar una indemnització per accident d’esquí, i quan no!

El primer, cal saber que existeix una sèrie de normes de conducta per a la pràctica de l’esquí, dictades, en altres organismes, per la Federació Internacional d’Esquí, que no són vinculants, però han de respectar-se, entre altres coses, perquè poden ponderar (com de fet succeeix) davant un jutge en cas de controvèrsia.

D’igual forma, les estacions d’esquí han de proporcionar les instal·lacions adequades, segures, conforme a normes, i degudament senyalitzades.

En cas d’accident, en molts casos no se li atribueix a l’estació la responsabilitat, o almenys no al cent per cent, atès que l’usuari també ha de demostrar que utilitzava les instal·lacions correctament.

ACCIDENTS MÉS COMUNS DE L’ESQUIADOR: QUI ÉS EL RESPONSABLE?

Vegem tres exemples senzills d’accidents comuns en la pràctica de l’esquí:

  1. L’esquiador xoca contra un obstacle situat en la pista (pot ser un canó de neu, una màquina o un obstacle natural: una pedra o una calba sense senyalitzar i/o sense protegir). En principi, si no es determina que l’esquiador ha comès alguna infracció, l’estació o la seva asseguradora de manera solidària hauran de indemnitzar a l’accidentat pels danys i perjudicis soferts. Has de saber que fora de les pistes obertes, esquies sota la teva sencera responsabilitat.
  2. Es produeix un xoc entre dos esquiadors. En aquests casos, és important establir si tots dos circulaven per pistes habilitades i senyalitzades correctament, si algun d’ells portava una velocitat inadequada, etc. En aquest sentit, serà important la presa d’imatges, els testimonis i les proves, i com no, disposar d’una assegurança que pugui cobrir la responsabilitat de cadascun.
  3. El temps empitjora dràsticament i l’esquiador sofreix una caiguda per falta de visibilitat. Només en el cas que es pugui provar que l’estació hauria d’haver tancat per temps advers per a la pràctica de l’esquí podria ser exigible una indemnització per part seva. Si la caiguda es produeix en el telecadira o en un remuntador, estaràs cobert per l’assegurança obligatòria de viatges que han de tenir tots aquests mitjans de transport.

ALTRES CASOS TÍPICS RELACIONATS AMB LA PRÀCTICA D’ESQUÍ QUE PODRÀS RECLAMAR

També hi ha altres serveis o professionals relacionats amb l’esquí que poden incórrer en responsabilitats, en cas d’accident:

  • Has contractat classes i l’instructor et porta per una zona no segura en la qual corres riscos afegits, com transitar per fora de pista o sofrir una allau.
  • T’han llogat un equip d’esquí defectuós i has sofert una caiguda a conseqüència d’això.
  • Has relliscat caminant per una zona de pas per al públic en les instal·lacions de l’estació que no s’ha netejat degudament de gel i neu.

COM ACTUAR DESPRÉS D’UN ACCIDENT D’ESQUÍ

    • Demana atenció mèdica al més aviat possible. En els mapes plegables que et donen en les estacions tens els telèfons d’atenció urgent de la pròpia estació.
  • De ser necessari, sol·licita la presència de la policia local i fes-te amb l’informe pertinent.
  • Si és el cas, aconsegueix les dades principals de la persona causant de l’accident.
  • Pren fotografies de la zona, de qualsevol obstacle o falta de senyalització, de la situació atmosfèrica, de possibles equips defectuosos, etc.
  • Recull les dades dels testimonis.
  • Comprova si tens assegurança específica i contacta. Comprova si no, si la teva assegurança de la llar cobreix assistència legal.
  • Guarda el justificant de totes les despeses mèdiques o d’un altre tipus que estiguin relacionats amb l’accident.

La importància de contractar una assegurança específica per a la pràctica de l’esquí

Com has vist, et pots veure implicat en un accident amb un altre esquiador en el qual les instal·lacions no sols no siguin culpables, sinó que puguin haver sofert també algun deterioració. Si ets responsable de l’accident, hauràs de respondre davant tots ells.

En aquest sentit, és important viatjar cobert per alguna assegurança, ja sigui específic o general, però amb cobertura suficient i sense exclusions per a la pràctica de l’esquí, que vagi a cobrir els danys generats, fins i tot els propis.

CONSELL ONANDIA: l’assegurança bàsica que t’ofereixen algunes estacions no et garanteix l’assistència sanitària completa, sobretot en alguns països, per la qual cosa és interessant contractar cobertures més àmplies.

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Consulta rápida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.