Quan es practica un esport com l’esqu铆, la persona que el practica ha d’assumir que est脿 realitzant, de manera volunt脿ria, una activitat que comporta un risc afegit i, com a tal, accepta les implicacions.

No obstant aix貌, tamb茅 茅s veritat que tots tenim dret a practicar l’esqu铆 en un lloc on s’hagin pres les mesures de seguretat necess脿ries, incloent la senyalitzaci贸 pertinent, i en el qual les activitats estiguin degudament supervisades i gestionades.

En cas de patir un accident esquiant, 茅s important saber com actuar i com s’establiran les responsabilitats, per si fos exigible alguna indemnitzaci贸.

Quan podr脿s reclamar una indemnitzaci贸 per accident d’esqu铆, i quan no!

El primer, cal saber que existeix una s猫rie de normes de conducta per a la pr脿ctica de l’esqu铆, dictades, en altres organismes, per la Federaci贸 Internacional d’Esqu铆, que no s贸n vinculants, per貌 han de respectar-se, entre altres coses, perqu猫 poden ponderar (com de fet succeeix) davant un jutge en cas de controv猫rsia.

D’igual forma, les estacions d’esqu铆 han de proporcionar les instal路lacions adequades, segures, conforme a normes, i degudament senyalitzades.

En cas d’accident, en molts casos no se li atribueix a l’estaci贸 la responsabilitat, o almenys no al cent per cent, at猫s que l’usuari tamb茅 ha de demostrar que utilitzava les instal路lacions correctament.

ACCIDENTS M脡S COMUNS DE L’ESQUIADOR: QUI 脡S EL RESPONSABLE?

Vegem tres exemples senzills d’accidents comuns en la pr脿ctica de l’esqu铆:

 1. L’esquiador xoca contra un obstacle situat en la pista (pot ser un can贸 de neu, una m脿quina o un obstacle natural: una pedra o una calba sense senyalitzar i/o sense protegir). En principi, si no es determina que l’esquiador ha com猫s alguna infracci贸, l’estaci贸 o la seva asseguradora de manera solid脿ria hauran de indemnitzar a l’accidentat pels danys i perjudicis soferts. Has de saber que fora de les pistes obertes, esquies sota la teva sencera responsabilitat.
 2. Es produeix un xoc entre dos esquiadors. En aquests casos, 茅s important establir si tots dos circulaven per pistes habilitades i senyalitzades correctament, si algun d’ells portava una velocitat inadequada, etc. En aquest sentit, ser脿 important la presa d’imatges, els testimonis i les proves, i com no, disposar d’una asseguran莽a que pugui cobrir la responsabilitat de cadascun.
 3. El temps empitjora dr脿sticament i l’esquiador sofreix una caiguda per falta de visibilitat. Nom茅s en el cas que es pugui provar que l’estaci贸 hauria d’haver tancat per temps advers per a la pr脿ctica de l’esqu铆 podria ser exigible una indemnitzaci贸 per part seva. Si la caiguda es produeix en el telecadira o en un remuntador, estar脿s cobert per l’asseguran莽a obligat貌ria de viatges que han de tenir tots aquests mitjans de transport.

ALTRES CASOS T脥PICS RELACIONATS AMB LA PR脌CTICA D’ESQU脥 QUE PODR脌S RECLAMAR

Tamb茅 hi ha altres serveis o professionals relacionats amb l’esqu铆 que poden inc贸rrer en responsabilitats, en cas d’accident:

 • Has contractat classes i l’instructor et porta per una zona no segura en la qual corres riscos afegits, com transitar per fora de pista o sofrir una allau.
 • T’han llogat un equip d’esqu铆 defectu贸s i has sofert una caiguda a conseq眉猫ncia d’aix貌.
 • Has relliscat caminant per una zona de pas per al p煤blic en les instal路lacions de l’estaci贸 que no s’ha netejat degudament de gel i neu.

COM ACTUAR DESPR脡S D’UN ACCIDENT D’ESQU脥

  • Demana atenci贸 m猫dica al m茅s aviat possible. En els mapes plegables que et donen en les estacions tens els tel猫fons d’atenci贸 urgent de la pr貌pia estaci贸.
 • De ser necessari, sol路licita la pres猫ncia de la policia local i fes-te amb l’informe pertinent.
 • Si 茅s el cas, aconsegueix les dades principals de la persona causant de l’accident.
 • Pren fotografies de la zona, de qualsevol obstacle o falta de senyalitzaci贸, de la situaci贸 atmosf猫rica, de possibles equips defectuosos, etc.
 • Recull les dades dels testimonis.
 • Comprova si tens asseguran莽a espec铆fica i contacta. Comprova si no, si la teva asseguran莽a de la llar cobreix assist猫ncia legal.
 • Guarda el justificant de totes les despeses m猫diques o d’un altre tipus que estiguin relacionats amb l’accident.

La import脿ncia de contractar una asseguran莽a espec铆fica per a la pr脿ctica de l’esqu铆

Com has vist, et pots veure implicat en un accident amb un altre esquiador en el qual les instal路lacions no sols no siguin culpables, sin贸 que puguin haver sofert tamb茅 algun deterioraci贸. Si ets responsable de l’accident, haur脿s de respondre davant tots ells.

En aquest sentit, 茅s important viatjar cobert per alguna asseguran莽a, ja sigui espec铆fic o general, per貌 amb cobertura suficient i sense exclusions per a la pr脿ctica de l’esqu铆, que vagi a cobrir els danys generats, fins i tot els propis.

CONSELL ONANDIA: l’asseguran莽a b脿sica que t’ofereixen algunes estacions no et garanteix l’assist猫ncia sanit脿ria completa, sobretot en alguns pa茂sos, per la qual cosa 茅s interessant contractar cobertures m茅s 脿mplies.

T’informem GRATIS: 934 88 11 25

Comen莽a ara la teva reclamaci贸 GRATIS
Consulta r谩pida
Consulta r脿pida 24h
He llegit i accepto la pol铆tica de privacitat
En compliment de la normativa vigent de Protecci贸 de Dades de Car脿cter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAM脫N ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, aix铆 com per a mantenir-me informat sobre q眉estions relatives a l'activitat de l'empresa.
L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicaci贸 sigui necess脿ria o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en mat猫ria de protecci贸 de dades, Reglament General de Protecci贸 de Dades.
En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
L'informem de la possibilitat que t茅 d'exercir els drets d'acc茅s, rectificaci贸, supressi贸, oposici贸, limitaci贸 del tractament i portabilitat de les seves dades de car脿cter personal de forma presencial en les oficines de RAM脫N ONANDIA ALSIUS, acompanyant c貌pia de DNI, o b茅 mitjan莽ant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electr貌nic roa@onandia.com.