Com ja hem comentat en altres articles d’aquest blog, perquè un accident es consideri de treball, ha de produir-se com a conseqüència directa o indirecta de l’activitat laboral.

En aquest sentit, si l’accident té com a resultat la defunció del treballador, també haurà d’establir-se en primer lloc aquesta connexió. Tinguem en compte que tot el que succeeixi en altres circumstàncies serà considerat com a accident no laboral o malaltia comuna.

Dit això, també serà important dilucidar de qui és la «culpa» de l’accident, perquè d’això dependrà la quantia de la indemnització. Vegem tot el procés.

Passos a donar davant un accident laboral amb resultat de mort

En els terribles moments que succeeixen a un accident laboral amb resultat de mort, cal fer alguns passos importants perquè tot quedi reflectit de manera adequada:

  1. El primer és avisar al 112, els serveis d’emergències, perquè puguin fer una primera avaluació de la situació.
  2. Cal elaborar un comunicat d’accident amb les dades del treballador, el nom de l’empresa i una descripció detallada de l’accident, en la qual s’indiquin a més els mitjans emprats per a evitar l’accident.
  3. Així mateix, es realitzarà una recerca del succeït per part de la Inspecció de Treball, per a determinar si l’empresa havia aplicat les mesures de seguretat corresponents al lloc i el lloc de treball.
  4. Finalment, la policia aixecarà un atestat, fins i tot amb les dades dels testimonis per a futures recerques, i donarà trasllat dels fets al jutjat.

Indemnització segons qui té la culpa

És important establir quins actors han intervingut en l’accident laboral, ja que els familiars tindran dret a diferents indemnitzacions en funció de qui pugui adjudicar-se la «culpa»:

  • FORÇA MAJOR, CAS FORTUÏT O CULPA DE TERCER: en aquests casos, els fets no han pogut preveure’s o han estat inevitables i no es considera accident de treball.
  • CULPA DEL TREBALLADOR:
    • Imprudència temerària: quan existeix una assumpció d’un risc innecessari, una temerària provocació, un menyspreu del risc o una imprudència de gravetat excepcional, no es podrà qualificar com a accident de treball.
    • Conducta imprudent: en aquest cas, la llei sí que protegeix el treballador, encara que hi hagi falta de cura, atenció o negligència, i sí que ho considera defunció per accident laboral.
  • CULPA DE L’EMPRESARI: en aquest cas, no fa falta que existeixi dol, culpa o negligència per part de l’empresari, és suficient amb haver infringit o descurat alguna norma de seguretat. L’empresa respondrà per:
    • Indemnització del conveni col·lectiu: normalment coberta per la pòlissa d’assegurança obligatòria de l’empresa.
    • Indemnització per danys i perjudicis: els correspon als familiars i/o hereus, és a dir, cònjuge, fills, pares i nets.
  • CONCURRÈNCIA DE CULPES: es produeix quan existeix culpa del treballador i de l’empresari o de factors aliens. En aquest cas, la indemnització per responsabilitat civil la sol determinar un jutge, es pondera i no s’abona la totalitat als hereus.

Tipus d’indemnització per defunció en accident laboral

A la vista de les gravíssimes conseqüències de l’accident laboral, els familiars del treballador mort tenen dret a rebre una compensació econòmica, de manera independent a la pensió que pogués correspondre’ls.
La defunció d’un treballador per accident de treball dona dret a percebre de la Seguretat Social determinades prestacions (viduïtat, orfandat, etc.), i existeixen altres indemnitzacions a les quals tindran dret els familiars i reunits de la víctima.

1. INDEMNITZACIÓ A tant alçat

No es té en compte el temps que el mort portava cotitzat a la Seguretat Social. És una indemnització a tant alçat que es rep en un sol pagament. Aquestes són les quantitats establertes en la Llei General de la Seguretat Social:

  • Cònjuge/parella de fet: rebrà una quantitat equivalent a 6 mensualitats de la base reguladora, calculada igual que en la pensió de viduïtat.
  • Fills: 1 mensualitat de la base reguladora.
  • Progenitors que depenguin de la víctima (quan el mort no tingués cònjuge o fills): 9 mensualitats de la base reguladora i 12 mensualitats si els dos estan vius.

2. INDEMNITZACIÓ PER CONVENI

Les empreses tenen l’obligació de disposar d’una assegurança per a la protecció dels seus treballadors durant l’acompliment de les seves tasques. Aquesta pòlissa és la que cobrirà la indemnització establerta en el conveni, la quantia del qual s’estableix en les negociacions col·lectives de cada sector.

3. INDEMNITZACIÓ PER DANYS I PERJUDICIS

En cas que es determini culpa de l’empresa, els familiars i afins de la víctima poden reclamar una indemnització pels danys i perjudicis (morals i materials) ocasionats.

Qui té dret a reclamar una indemnització?

Tots els perjudicats, és a dir, els familiars (cònjuge, ascendents, descendents, germans) i reunits.

Quins danys cobreix la indemnització?

  • DANYS PERSONALS: es refereixen a la pèrdua soferta pels familiars, a més d’altres perjudicis derivats de circumstàncies familiars, discapacitat, etc.
  • DANYS PATRIMONIALS: serien totes les despeses desemborsades per a cobrir l’enterrament , els desplaçaments, etc., així com les pèrdues per dependència econòmica del treballador mort.

Exemple de quantia d’una indemnització per defunció en accident laboral

Per al càlcul de la indemnització, se sol utilitzar el Barem d’accidents de circulació, encara que no és obligatori.

  • EXEMPLE: Treballador de 40 anys que mor en accident, deixa vídua i dos fills de 16 i 28 anys, i té als seus dos pares amb vida.
  1. Cònjuge: 115.000 euros.
  2. Fill de 16 anys: 47.800 euros.
  3. Fills de 28 anys: 19.560 euros.
  4. Cadascun dels pares: 9.560 euros.
  5. Lucre cessant del treballador: 95.000 euros.

CONSELL ONANDIA: la reclamació d’una indemnització per defunció en accident laboral és bastant complexa i estan en joc importants quantitats. No dubtis a demanar consell al teu advocat especialista en accidents.

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Consulta rápida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.