Els patinets elèctrics estan de moda i han conquerit els carrers de les nostres ciutats convertint-se al costat de les bicicletes en un mitjà de transport que ha canviat la vida a molts ciutadans. Malgrat tot, l’ús del patinet elèctric i de la bicicleta en vies urbanes és controvertit, també la seva regulació des de les diferents administracions locals. I és que, cada vegada són més els ciutadans que trien el patinet elèctric o la bicicleta en els seus desplaçaments diaris per la ciutat i, malauradament, no tots coneixen la normativa dels patinets elèctrics i bicicletes o, si la coneixen, no la respecten.

La conseqüència d’aquest tipus d’actitud per part d’algunes persones és l’increment d’accidents i atropellaments de patinets elèctrics i bicicletes a Barcelona i altres ciutats.

Perquè, compte !, que patinets elèctrics i bicicletes no portin motor no vol dir que el seu ús no impliqui certa prudència i, és clar, el respecte de les normes de trànsit. Els conductors de patinets elèctrics i bicicletes estan exempts de contractar una assegurança, però no de respondre davant dels danys ocasionats.

L’ús cada vegada més freqüent d’aquests vehicles es deu a la seva eficàcia contra embussos, un estil de vida sedentari i l’elevat cost tant dels vehicles a motor com de tot el que implica el seu ús en els desplaçaments diaris: combustible, taxa d’aparcament , revisions, avaries … Sense esmentar l’obligatorietat de contractar una assegurança.

Efectivament, ni bicicletes, ni rodes elèctriques, ni patinets elèctrics estan obligats a contractar una assegurança de circulació. Els seus propietaris estan exempts de fer front a aquesta despesa anual, i aquí és on comencen els dubtes dels que pateixen un atropellament per part d’un vehicle d’aquestes característiques, si no tenen assegurança, puc reclamar indemnització en cas d’atropellament de patinets, bicicletes o Bicing?

Els usuaris d’aquests mitjans de transport han de respondre davant els danys ocasionats amb ells, tot i no disposar d’assegurança específica, de manera que, la víctima d’un atropellament per patinet elèctric o bicicleta, pot reclamar indemnització en cas d’atropellament de patinets, bicicletes o Bicing.

L’obligatorietat de contractar una assegurança en ciutats com Barcelona

En ciutats com Barcelona, ​​l’administració local ha endurit la normativa per als que fan servir patinets elèctrics i segways causa de la seva proliferació i l’augment d’accidents.

De fet, la nova ordenança de circulació de vianants i vehicles obliga els usuaris a tenir una assegurança, portar casc i ser major de 16 anys, 18 si transporten persones. A més, tant patinets elèctrics com a similars podrien ser multats amb sancions que arriben fins i tot els 500 euros en cas d’incompliment de la normativa, el que inclou parlar pel mòbil o circular per la vorera.

Com procedir en cas d’atropellament per patinet elèctric o bicicleta

Com davant de qualsevol altre tipus d’atropellament, per reclamar una indemnització per atropellament de patinets elèctrics i bicicletes, com a víctima has de cerciorar-te que, com a vianant, circulabas correctament en el moment de l’accident i que és la bicicleta o el patinet elèctric el que envaïa 1 zona d’ús exclusiu per a vianants.

Si la zona és d’ús compartit, hauràs de demostrar que la bicicleta o patinet elèctric circulaven amb excés de velocitat o de forma temerària.

Què fer després:

  • Identifica l’usuari de la bicicleta o el patinet elèctric sol·licitant les seves dades personals.
  • Si es nega, diu a la Policia perquè aixequi atestat.
  • Reuneix tota la informació que puguis sobre l’atropellament: hora del succés i lloc concret, testimonis, imatges, documentació mèdica si has estat atès pels serveis sanitaris …
  • Comença una reclamació extrajudicial per intentar arribar a una solució amistosa i, si aquesta fórmula no resulta viable, emprèn la via judicial. Normalment, els usuaris de patinets elèctrics o bicicletes compten amb assegurances de la llar o assegurances de vehicle a motor amb cobertura específica per a aquest tipus de casos, de manera que no hauria de trobar cap problema a l’hora d’acceptar la teva reclamació.

En Onandia Advocats som experts a reclamar indemnitzacions per atropellament de bicicletes o patinets elèctrics, pel que et convidem a posar-te en contacte amb nosaltres. Et recomanem que ens consultis sense compromís abans d’arribar a un acord amb la part contrària o amb la seva companyia d’assegurances, en el 100% dels casos aconseguim més indemnització. T’ajudarem sense que hagis d’avançar diners ja que només cobrem si tu cobres la indemnització per atropellament.