La sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància nº4 de Vilanova i la Geltrú ha admès íntegrament la demanda presentada per Onandia Advocats condemnant a la propietària d’un gos que va mossegar a una menor al pagament de la corresponent indemnització per mossegada del gos.

Què diu l’article 1905 del Codi Civil espanyol respecte a la responsabilitat sobre els perjudicis que causi un animal?

El poseedor de un animal, o el que se sirve de él, es responsable de los perjuicios que causare, aunque se le escape o extravíe. Sólo cesará esta responsabilidad en el caso de que el daño proviniera de fuerza mayor o de culpa del que lo hubiese sufrido.

art 1905 cc

Els fets

Es tracta d’un cas quotidià, que li pot passar a qualsevol. Una nena menor d’edat estava passejant al costat d’una veïna per la vorera d’una urbanització, la menor portava un gos agafat als braços i la veïna portava els altres gossos lligats amb corretja. Durant el passeig van passar per una casa en la qual un gos treu el morro per la tanca i mossega el dit de la nena, que l’estava mirant. En un primer moment en veure que el gos no deixava anar el dit la veïna va intentar treure-l’hi de la boca. Al no poder, va picar al timbre del domicili però ningú va sortir per a ajudar-la pel que immediatament els testimonis van trucar a la policia.

Com l’accident va ser molt aparatós, la menor va ser traslladada a urgències i mentrestant el marit de la veïna va acudir de nou al domicili on van pasar els fets per a intentar recuperar el tros de dit que li faltava a la menor. Finalment el tros de falange va ser trobat a un metre de la porta de la casa.

Afortunadament, van haver testimonis que no eren familiars que van certificar que va ser el gos el que va treure el morro per la tanca i que no va ser la nena la que va posar la mà dins de la tanca per acariciar al gos, com sostenia el propietari del gos per a intentar descarregar la responsabilitat en la menor. Al no poder demostrar la culpabilitat de la nena la part contrària ha de respondre pels perjudicis causats per l’animal a la menor.
En línies generals, els tribunals entenen que el propietari d’un animal és el responsable dels danys que aquest animal pugui causar a tercers, tret que el propietari de l’animal acrediti que el responsable és la víctima qui ha iniciat o provocat a l’animal.

És fonamental, recaptar testimonis i trucar a la policia perquè acudeixi i fagi l´acta del que ha passat, per després ratificar en el judici de reclamació d’indemnització per mossegada del gos.

Conseqüències de la mossegada del gos

Per fortuna, després de la seva recuperació, el dit va poder ser reimplantat. Després d’uns mesos de convalescència i rehabilitació la nena va poder moure el dit amb facilitat, restant-li mínimes seqüeles físiques gràcies a la bona feina dels metges que la van tractar. Òbviament, la nena pateix seqüeles psicològiques derivades de la mossegada del gos com fòbia i aversió als animals, que també van ser objecte de reclamació.

Indemnització per la mossegada del gos

Per a l’import d’indemnització, es tenen en compte de les lesions causades, les conseqüències d’aquestes lesions i el tractament realitzat.
La doctora quantifica la indemnització en 10.669,66€.
La pacient va precisar 249 dies per a aconseguir estabilització de la lesió, 4 dies hospitalaris, 28 impeditius, 262 no impeditius, restant-li com a seqüeles un perjudici estètic lleuger (cicatriu en la punta del dit).

Vols llegir la sentència sencera?

Llegir la Sentència aquí

Comença ara la teva reclamació GRATIS
Consulta rápida
Consulta ràpida 24h

    He llegit i accepto la política de privacitat

    En compliment de la normativa vigent de Protecció de Dades de Caràcter Personal, li comuniquem que les dades recollides en el present formulari quedaran incorporats i seran tractats en el fitxer denominat Usuaris Web sota la responsabilitat de RAMÓN ONANDIA ALSIUS amb la finalitat de poder prestar els seus serveis, així com per a mantenir-me informat sobre qüestions relatives a l'activitat de l'empresa.
    L'informem que les dades que ens faciliti seran tractats de forma lleial, transparent, adequada, pertinent, limitada, exacta i actualitzada i no es comunicaran o cediran a tercers, exceptuant que aquesta comunicació sigui necessària o pugui suposar una millora per a la finalitat d'aquests, sempre concorde a la normativa vigent en matèria de protecció de dades, Reglament General de Protecció de Dades.
    En el cas que es produeixin canvis en algunes de les dades facilitades, amb la finalitat de mantenir el nostre fitxer actualitzat, li preguem, ens el comuniqui per escrit.
    L'informem de la possibilitat que té d'exercir els drets d'accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat de les seves dades de caràcter personal de forma presencial en les oficines de RAMÓN ONANDIA ALSIUS, acompanyant còpia de DNI, o bé mitjançant correu postal a RAMBLA CATALUNYA 87 2n D de BARCELONA, 08008 BARCELONA, o correu electrònic roa@onandia.com.